Het Nederlands Mosselbureau wou de bekendheid en het imago van Zeeuwse mosselen in Vlaanderen verbeteren én de vraag vergroten. Voor zo'n uitdaging kruipen we niet terug in onze schelp.

Hangcultuurmosselen worden aan touwen dicht onder het wateroppervlak gekweekt. Daar is meer voedsel aanwezig dan op de zeebodem, waardoor ze vroeger geoogst kunnen worden dan bodemcultuurmosselen. Dit liet ons toe om in 2023 twee persevenementen te organiseren, telkens in Yerseke, thuishaven van de Zeeuwse mossel.

Voor de eerste oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen namen we de Vlaamse pers mee het water op om te zien hoe hangcultuurmosselen gekweekt worden. Ook mosselambassadeur Sven Ornelis ging mee aan boord. Met de verse vangst bereidde hij op de kade een zomers mosselgerecht, waarin hij de smaakvolle schelpdieren helemaal tot hun recht liet komen met een beetje chorizo en peterselie.

Voor de start van de bodemcultuurmosselen, enkele weken later, nodigden we zowel de Vlaamse als de Waalse pers uit. Niet alleen trokken we per boot de Oosterschelde op om de nieuwe oogst op te vissen, maar chef Piet Devriendt van restaurant De Oesterput in Blankenberge verraste de journalisten ook met een heerlijke mossellunch.

 

Uitgewaaid en voldaan trokken de journalisten na beide events huiswaarts. Onze oogst: 23 persclippings voor de hangcultuurmosselen, 71 persclippings voor de bodemcultuurmosselen. Da's een stevige vangst!

Going beyond together 
starts here.