In mijn vak gaat elke dag gepaard met ‘the next shiny thing’. Dat betekent dat er constant nieuwe manieren bijkomen om anders en beter te werken. Vaarwel, ‘work hard, play hard’. Hallo, ‘work smart, play always’. Zelf heb ik me de voorbije 2 jaar verdiept in Low- en No-Code-tools. Maar ook de mogelijkheden van generatieve AI kon ik natuurlijk onmogelijk negeren. Tegelijk erkennen we als digital hub de blijvende waarde van traditionele ontwikkelingsmethoden, zoals Drupal, voor complexere projecten.

No-Code-tools: nieuwe vrijheid voor designers

No-Code-tools, zoals Webflow, bieden een unieke kans voor webdesigners. Ze laten toe om campagnesites, landingspagina’s, volledige websites of zelfs platformen voor games te ontwerpen én te bouwen zonder een regel code te schrijven. Hierdoor kan ik vlot itereren, testen en wijzigingen aanbrengen. Ik heb dus de volledige controle over het creatieve proces, van ontwerp tot uitvoering. Dit leidt tot een kortere doorlooptijd, waardoor klanten hun website sneller online zien.

Vergis je niet: Webflow is geen complexe tool. Maar door het te verbinden met andere tools kunnen we toch straffe digitale ecosystemen neerzetten. Denk aan integratie van Zapier om automations in te stellen of zelfs een bepaalde blok vullen via een externe RSS-feed. Webflow zelf blijft ook elke maand doorontwikkelen om de tool beter en beter te maken. Zo hebben ze enkele maanden geleden meertaligheid toegevoegd (vaak een vereiste in België).

De ondersteunende rol van AI in webdesign

In mijn werkproces maak ik natuurlijk ook gebruik van AI-tools. Zo kan ik met ChatGPT teksten genereren voor verschillende doelen en zelfs code-uitdagingen oplossen. Met Midjourney creëer ik dan weer beelden die goed passen bij de kleuren en uitstraling van mijn design. Deze AI-tools besparen me kostbare tijd die ik anders zou besteden aan het doorzoeken van documentatie en stockfotowebsites. Op deze manier kan ik klanten dus sneller een goed beeld geven van hoe hun website er uiteindelijk uit zal zien. 

De juiste werkwijze kiezen per project

De toekomst van webdesign ligt in het vinden van de juiste balans. Aan de ene kant zorgen No-Code-tools voor meer (creatieve) vrijheid en meer snelheid in ontwikkeling bij kleinere projecten. Aan de andere kant blijven traditionele ontwikkelingsmethoden, zoals Drupal, onmisbaar voor grotere projecten met meer technische complexiteit, zoals subsites, uitgebreide zoekfuncties of een connectie met een CRM, ERP of ATS. 

In onze digital hub doen we altijd een technologieonafhankelijk voortraject, voor zowel wireframing als design, met onze klanten. Daarna beslissen we samen in welk systeem we gaan bouwen. Als webdesigner probeer ik wel steeds het beste van beide werelden te combineren, om zo aan de uiteenlopende behoeften van onze klanten te voldoen.

Samen verder gaan 
begint hier.