Elk jaar zakken heel wat strategen, creatieven en marketeers af naar Most Contagious in Londen, een conferentie dat het meest spraakmakende reclamewerk van het voorbije jaar verzamelt. Ook onze strategen waren van de partij. Hieronder hun voornaamste takeaways.

Purpose pressure

In een wereld waarin merken en organisaties almaar meer worden geconfronteerd met onzekerheid en onrust, kan purpose een constante zijn. Zelfs de meest banale producten ontkomen niet aan de hedendaagse purpose pressure. Zo gaat Hellmann’s de strijd aan tegen voedselverspilling en zette Sheba ’s werelds grootste project voor koraalherstel op poten (pun not intended). Mayonnaise on a mission en catfood with a calling als het ware. Één ding werd al snel duidelijk. Ligt de purpose in het verlengde van het merk: cute. Ligt de purpose te ver van het merk: cringe.

Tech is thriving

Blockchain, web3, NFT, cryptocurrency, metaverse, AI, AR, VR, XR ... Het tempo van technologische ontwikkelingen is bijna niet meer bij te houden. Ondanks de pieken en dalen in 2022 is er voor merken en organisaties nog steeds ruimte en waarde om deze technologieën te omarmen. Met de automatisatie van creativiteit tasten we namelijk de grenzen van onze verbeelding af en zien we heel wat mogelijke implicaties voor merken, organisaties en de mensen die ze tewerk stellen.

Steeds meer merken maken dan ook slim gebruik van technologie. Denk maar aan de Hack Market campagne van Back Market of aan de prachtige casestudy #BackupUkraine die iedereen activist maakt en alledaagse mensen de kans geeft om het culturele erfgoed en de nationale identiteit van Oekraïne te bewaren. Digitaal weliswaar en met de hulp van XR, machine vision, collaboratieve technologie en virtuele identiteit.

Liquid Death

Oftewel: een watermerk met wow-effect. Met de rijke combinatie van categorieverstoring, uitmuntende creativiteit en doelgerichte marketing verdient Liquid Death ongetwijfeld de titel van Most Contagious Brand of the Year. Hun unieke branding en positionering valt op tussen de andere watermerken die allemaal op elkaar lijken. Advertentie na advertentie creëert het merk bizarre, plezierige en hilarische momenten voor hun publiek. Zo zagen we o.a. geblende Wagyu-burgers, waterboarding, Martha Stewart, afgehakte armkaarsen, marihuanabongs en feestende kinderen. Grote learning: we moeten niet altijd willen blenden in de status quo. 

When life gives you lemons

Elke crisis biedt kansen voor de reclamesector. In tijden van recessie, inflatie en tegenslagen zijn sommige merken en organisaties echter snel geneigd om marketing en reclame volledig stil te leggen. Vanuit het brand building principe weten we dat deze keuze de heropstart na de crisisperiode alleen maar zwaarder maakt. Want zelfs in crisistijden blijft een directe relatie onderhouden met consumenten en het brede publiek uiterst belangrijk. Neem je als merk of organisatie die kansen of laat je ze liggen? Met andere woorden: am I a glass half full or half empty kind of brand?

Samen verder gaan 
begint hier.