Juni 2021: de PFAS-crisis barst los. Het wordt duidelijk dat bewoners rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht blootgesteld zijn aan PFAS door zware vervuiling in de bodem en het water. Veel mensen hebben veel vragen. Om die te beantwoorden, ontwikkelden we een podcastreeks in opdracht van de Vlaamse overheid.

We namen 5 afleveringen op, iets meer dan een jaar na het uitbreken van de crisis. Een goed moment om een stand van zaken te maken. In elke aflevering nodigde PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken een specialist uit om uitleg te geven over een specifiek thema. Alles werd aan elkaar gepraat door gastvrouw Francesca Vanthielen.

De PFAS-crisis bood heel wat invalshoeken voor een podcast. Uiteindelijk kozen we voor onderwerpen die relevant bleken vanuit de actualiteit en interessant waren voor het brede publiek. Wat is PFAS nu precies? Hoe gaan we de vervuiling opkuisen? En hoe bannen we PFAS uit onze samenleving?

Door de juiste klemtonen te leggen, konden we de informatie op de website, uit infosessies en uit persberichten aanvullen. De podcast werd zo ideaal voor mensen die op zoek zijn naar diepgaandere content. 

En dat zijn er veel. Momenteel zitten we aan 2458 listens. Daar komen er ook nog elke dag bij. Wat opvalt: 40% van de luisteraars is jonger dan 27 jaar. Een doelgroep die nochtans moeilijk te bereiken is als het gaat om dit soort onderwerpen. Maar liefst 75% beluistert de afleveringen ook bijna tot het einde. PFAS blijft dus een hot topic.

Beluister de podcastreeks

Envie de travailler ensemble ?
Ça commence ici.