What we did

Steeds meer Vlaamse bedrijven in de Brusselse rand krijgen hun vacatures niet ingevuld. Blijkbaar durft de anderstalige Brusselaar de stap niet te zetten om er te solliciteren. Vooral de taalbarrière en de afstand schrikken af. Ten onrechte, want tweetalig hoef je zeker niet te zijn en er zijn héél wat vacatures te vinden op minder dan 30 minuten rijden van het stadscentrum. Om werkgevers en werkzoekenden dichter bij elkaar te brengen, bedacht RCA voor VDAB en Actiris een opvallende, grafisch uitgepuurde campagne. De boodschap ‘Nouveau job ? Le prochain stop’ prijkte op affiches, ecotagging, stickers, metro’s, trams en bussen in hartje Brussel.

 

launch

It’s a launch

Onder flinke persbelangstelling organiseerden we voor kandidaat-werkzoekenden een jobtour of korte rondrit met de ‘job on, hop off’-bus. Die deed verschillende Vlaamse bedrijven aan die actief aan het rekruteren zijn. Zo ontdekten de aanwezigen meteen: een job in de Vlaamse rand is dichterbij dan je denkt.

Op de campagnesite nouveaujob.be centraliseerden we alle info. Om aan te tonen dat de afstand gering is, ontwikkelden we een jobmap of interactieve kaart die alle jobs in de rand weergeeft. Als werkzoekende geef je er je woonplaats in Brussel in, kies je uit verschillende sectoren en duid je je ideale reistijd aan. Je ziet meteen welke jobs er in de buurt beschikbaar zijn en hoe lang je onderweg bent met het openbaar vervoer, de auto of de fiets. Ook kan je zoeken op vertrekuur en de weg vinden naar interimkantoren. Kortom, in enkele kliks maken we werk van werk.

Onder de motorkap

Voor de ontwikkeling van deze digitale kaart haalden we de laatste technologische nieuwigheden uit de kast. In geektaal betekent dit het volgende. Het kloppende hart van de jobmap bestaat uit een NodeJS backend met een realtime integratie van de Google Distance Matrix API en een koppeling met de VDAB-vacature API. Alle bijkomende logica en resultaten slaan we op in Redis. De front-end is opgebouwd met Angular 7 en kan als losstaande applicatie geïntegreerd worden op verschillende websites van VDAB.

Vdab jobmap visual

Schaalbare oplossing in de cloud

Om ervoor te zorgen dat de applicatie altijd en overal beschikbaar is, kozen we voor robuuste set-up bij Amazon die meegroeit met onze applicatie. Sinds de go-live op 12 maart 2019 hebben we erg mooie resultaten opgetekend. De resultaten na 2 weken campagne:

bezoekers

23
k

clicks

2.8
k

interacties

25
k