Fout 1: Snelheid verkiezen boven effectiviteit
We gaan onze concullega’s, die op heel korte termijn webshop-oplossingen aangebonden hebben aan bedrijven zonder webshop, niet met vinger wijzen. Nood breekt wet. En ja, er bestaan goede templates om een webshop te bouwen. En jazeker: het ziet er soms ook nog eens goed uit. Iedereen content? Mwa… Het zijn helaas zelden duurzame oplossingen voor jouw businessmodel. Goed draaiende webshops zijn always-on bezig met een conversion-rate-optimalisatie. Je binnenhalen, binnen houden en zorgen dat je zeker iets koopt. Laat dit net minder makkelijk zijn wanneer je een webshop bouwt die vertrekt vanuit een bestaand pakket. Verder doet een goede UX-analyse op maat van je doelgroep wonderen. Zou jij in een drukke winkelstraat dezelfde winkelinrichting willen als alle anderen? Prima, dat vonden wij ook.
Fout 2: Beloftes niet waarmaken
Hard, zwart op wit, beweren dat je 24 op 24 uur klaarstaat voor je klanten en dan niet reageren op een vraag van een klant, gesteld via sociale media? Of je persoonlijke aanpak kenbaar maken vanuit een do-not-reply e-mail? Dat is een boomerang die nogal onzacht terugkomt in je gezicht. Authenticiteit is belangrijk. Nog meer in een omgeving waarin een “share”, “forward” of “retweet” slechts een kleine moeite zijn. Je digitale imago kan in enkele klikken serieus vergald zijn.
Fout 3: Tactiek boven strategie
Digitale tools gebruiken om de markt te bewerken is niet nieuw. Er bestaan heel wat oplossingen die plug&play geïmplementeerd kunnen worden. Maar… gebruik je ze wel optimaal? Een webshop zonder trafficplan zorgt voor weinig omzet, een outbound mail zonder conversieflow geeft geen leads en een online klantenmeeting met vreemde bezoekers: geheid wantrouwen. De ‘nieuwe’ digitale tactieken en oplossingen zullen na de crisis nog steeds toegevoegde waarde leveren voor je onderneming. Analyseer eerst je wat je écht nodig hebt, wik en weeg de mogelijkheden en zet dan je project duurzaam in de markt. Vergeet ook de testfase niet. Het voordeel van digitale plannen is dat haast alles meetbaar is.
Fout 4: Te veel mails versturen
Webshops hebben tijdens de crisis zéér goede zaken gedaan. Je klanten goed (blijven) informeren was primordiaal. E-mail is dan ook een goedkope manier om een herhaalaankoop te stimuleren. Meer dan één vervolgmail sturen kan, met de lage openingsrates van mails, geen kwaad. Te vaak een niet relevante mail sturen daarentegen wel. Weet dat een unsubscribe slechts één klik vraagt. Zet slimme e-mailflows op en gebruik gerust andere digitale kanalen om met je data én relevante content top of mind te blijven bij je doelgroep.