J.Jente Joris

Digitale content is de voorbije jaren met rasse schreden veranderd. Video is veruit de grootste aandrijver van die revolutie. Enerzijds is het volume exponentieel gegroeid, anderzijds is ook de manier waarop we video’s bekijken enorm veranderd.

Een video van 8 minuten op een smartphone kijken? Dat doet ge toch niet?” Euhm, jawel.

Thoughts Igtvyoutube 787X600A
Thoughts Igtvyoutube 787X600B

The battle is on

Wordt er meer tijd gespendeerd aan video? Dan is er ook meer kans om video's te monetizen.

Momenteel domineert YouTube het videolandschap. En dat is logisch. Zowel vanuit user als creator/brand perspectief heeft YouTube bijna alles. Veel eyeballs, een goede searchmodule, aanvaardbare monetization. Check.

Facebook doet ook een poging met Facebook Video, maar schiet tekort. Facebook Search is een drama en een verdienmodel voor content creators is het al helemaal niet.

Dus, Instagram dan maar?

IGTV is een platform dat wél potentieel heeft om het tweede grootste videoplatform te worden. Instagram heeft de juiste schaal, een aanvaardbare search/discovery en een sterke creatorfocus. Dat laatste misschien zelfs meer dan YouTube. Die creators zitten vandaag al op Instagram, maar gebruiken video vaak enkel voor live updates of ‘behind the scenes’. Met IGTV kunnen ze automatisch hun followers meetrekken in een platform dat ook ‘long video’ ondersteunt. Op het moment dat IGTV het financiële plaatje interessant kan maken, zit er zeker muziek in.

Zover is het vandaag echter nog niet. Maar het platform heeft voldoende in zich om de interesse van creators en hun publiek te trekken en gaat als eerste all-in voor een mobiele, fullscreen en verticale ervaring. Hoe het ook evolueert, één ding is zeker: concurrentie tussen 2 giganten heeft alleen maar voordelen voor zowel users als creators. Let the battle of the eyeballs begin.

Jente Joris
content director

Show some love, share this article