J.Jente Joris

Valentijn, vrijdag de dertiende of Internationale Comic Sans Day. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een top topical voor. Vaak vormen ze het vertrekpunt voor ‘inhakers’: van simpele posts op social media of printadvertenties tot volledige campagnes gekoppeld aan de actualiteit.

Do it right.

Pak je het juist aan, dan heeft zo’n top topical zeker meerwaarde en potentieel. Je surft mee op het onderwerp van de dag of de week en linkt jezelf aan wat nú relevant is. En ja, dat werkt. Zo zien wij een stijging in organisch bereik en engagement tot 30% bij een goed presterende top topical post. Ervan uitgaande dat je een duidelijke link legt met je merk, product of service natuurlijk.

In grote lijnen bestaan er 2 soorten top topicals: vaste momenten en vloeiende momenten.

Vaste momenten.

Die kan je vooraf inplannen. Het zijn wederkerende feestdagen of evenementen die je in de contentplanning ruim op voorhand plot en uitwerkt. Kwaliteit is hierin essentieel, want de concurrentie is vaak moordend. Je kan dus maar beter opvallen, zoals we bijvoorbeeld deden met #SorryMama voor Vanden Borre.

Vloeiende momenten.

Die zijn doorgaans véél interessanter. Het gaat om gebeurtenissen waarvan je weet dat ze met enige waarschijnlijkheid kunnen voorvallen, maar ook om onverwachtse events met een grote impact. Denk bijvoorbeeld aan een Belgische atleet die een medaille behaalt tot een koffiebeker die opduikt in een aflevering van Game of Thrones.

In de laatste categorie is vooral snelheid en creativiteit van tel. Hoe sneller je er als merk op inspeelt, hoe groter de kans op engagement. De ‘waarschijnlijke gebeurtenissen’ kan je daarentegen wel plannen. Werk de berichten al uit en steek ze - op enkele details na - in de koelkast tot ze gebruikt kunnen worden. Van de langverwachte transfer van Eden Hazard tot Sam Bettens (lees: "als een BV aankondigt dat ze vanaf nu als man/vrouw door het leven gaat, staat boodschap X al klaar").

Stukje automatisatie.

Hoe sterk een top topical ook kan zijn, vaak komt er manuele arbeid bij kijken en pak je hier enkele keren per jaar mee uit. Voor onze klanten én hun klanten willen we er echter niet alleen staan tijdens grote gebeurtenissen. We maken het verschil door in te spelen op hyperrelevante micromomenten en automatiseren dat bewust.

Zo werken we voor Aperol Spritz met geautomatiseerde weather ads. Temperatuur, neerslag en bewolking in combinatie met je locatie bepalen welke advertenties je als consument te zien krijgt. Datzelfde proces kan je op 101 manieren toepassen, maar de essentie is simpel: je koppelt je ads aan een databron en linkt hier passende, creatieve assets aan. Zo bouw je een extra laag bovenop de klassieke top topicals. Met de juiste boodschap, in de juiste context en op het juiste moment.

Weatherad2
Weatherad1

Klinkt interessant?

Laten we samen het mooie weer maken.


Jente Joris

content director

Show some love, share this article