J.Jan Van der Cruysse

Voor de kiezer lijkt het makkelijk: je kleurt in het stemhok de gewenste bolletjes rood of je tikt ze aan op het scherm, vervolgens ga je aperitieven en lunchen, en nog voor de koffie bekijk je live de eerste verkiezingsresultaten in grootschalige tv-shows. Wat er achter de schermen gebeurt om dat ingekleurde bolletje volgens de regels van de kunst - stemgeheim, foutloze gegevensverwerking, bescherming tegen cybertoestanden, controleerbaarheid - om te zetten op handige overzichtskaartjes die zich beginnen in te kleuren en haarfijne analyses in verkiezingsshows, is een heel ander verhaal.

Het is de Vlaamse Overheid die verantwoordelijk is voor de praktische inrichting van de verkiezingen voor gemeente- en provincieraden. Het hele project voorziet 3 pijlers: de digitale stemming, de verwerking van de resultaten en de communicatie van die resultaten naar het grote publiek. Diverse op maat gemaakte en zeer complexe computerprogramma’s en eenmalige databases moeten foutloos met elkaar overweg kunnen gedurende enkele uren, daarna is hun taak definitief voltooid. Bij de volgende gemeenteverkiezingen – alweer over 6 jaar – zal de technologie niet meer dezelfde zijn, en dan begint de hele oefening waarschijnlijk opnieuw vanaf nul. Met andere woorden: alle stress en inspanningen van een periode van 6 jaar vinden hun orgelpunt in deze ene verkiezingsdag.

Als vaste partner van de Vlaamse Overheid voor de begeleiding van crisiscommunicatie, was RCA er vorig weekend bij. Nog voor het kraaien van de haan was het crisiscentrum van de Vlaamse Overheid volop in de weer om de opening van de stembureaus te monitoren en te ondersteunen. Kapotte printer hier, problemen met kaartlezers en schermen ginder. Een uitgebreide helpdesk ondersteunde de stembureaus aan de telefoon, terwijl 350 specialisten in het hele land stand-by stonden om defecte apparatuur binnen de 30 minuten te vervangen. Na het sluiten van de stembureaus startte het tel- en integratieproces. De resultaten van elk kiesbureau werden verzameld in één totale database die zich vertaalde in handige kaartjes en overzichtelijke grafieken.

Op het drukste moment waren we bijna met 100 aan de slag in die crisisruimte, elk met zijn eigen specialiteit.

Ik kom niet thuis van mijn eerste crisissituatie. Toch was dit ook voor mij - na tientallen bedrijfsbranden, honderden stakingen, herstructureringen en faillissementen, diverse luchtvaart- en arbeidsongevallen, voedselvergiftigingen en bedreigingen voor de volksgezondheid - weer een geheel nieuwe ervaring. Met grootschalige digitale projecten kan het in alle richtingen fout lopen, en dat geldt zeker voor eenmalige projecten. Hoewel alles vooraf tot in de puntjes wordt gepland, uitgevoerd en getest, blijft het altijd spannend. Zondag was dat niet anders. VRT, VTM, Belga en enkele krantenjournalisten waren de hele dag ter plaatse om elke rimpeling en oprisping rond het verloop van de verkiezingen te signaleren. Zonder twijfel de langste en misschien zelfs de spannendste zondag die ik zelf al heb meegemaakt. Op het drukste moment waren we bijna met 100 aan de slag in die crisisruimte, elk met zijn eigen specialiteit. Ik hield er vooral 2 bedenkingen aan over: de gigantische voorbereiding die noodzakelijk is voor die ene spannende dag voelde in meerdere opzichten als de lancering van een raket. Maar ik was vooral onder de indruk van het enthousiasme en de uitzonderlijke kwaliteit van de mensen bij de Vlaamse Overheid die dit megaproject tot een succesvol einde hebben gebracht. Hoedje af.

Jan Van der Cruysse
senior consultant

Show some love, share this article