F.Francesco Caccamese

Zwarte kleurvlakken in je social media timeline op dinsdag. Het was #blackouttuesday en je weet waarom. Hoe je het ook gezien of getoond hebt, het is duidelijk dat deze beweging zeer relevant is, en altijd geweest is. Laten we hopen dat er nu veel mensen in navolging van de spijtige katalysator meer durven nadenken, en de reële problemen durven benoemen.

Wat we als communicatie-experten willen benoemen is een verscholen fenomeen in deze tijden. Je ziet veel goede ideeën en stevige meningen op jouw internet, maar de kans is zeer groot dat ze ideologisch ook perfect in jouw straatje passen. Dat je een bevestigend gevoel krijgt bij jouw eigen visie en mening. Dat is spijtig genoeg een vertekend beeld van de realiteit en daar moeten we vandaag extra waakzaam over zijn. Dat moeten we óók durven benoemen.

Je zit in een filter bubbel. Jouw eigen waardes en voorkeuren worden door de Facebooks en Googles van de wereld gevolgd, en je krijgt van hen content gevoed die daarbij aansluiten. Dezelfde zoekopdracht door twee verschillende mensen, levert bijvoorbeeld vaak verschillende resultaten op. Jouw Facebook timeline vertoont sowieso heel andere content dan die van je buur.

Zo is er een zeer groot deel van de populatie die wellicht heel andere ideeën heeft dan jij, en misschien zelfs radicaal tegenovergestelde ideologieën. Ook wanneer het bijvoorbeeld gaat over #BLM. Dergelijke blindheid voor de realiteit van onze samenleving, dat is polariserend, daarmee scherm je foute ideeën af van hun broodnodige criticasters, en dat is gevaarlijk.

De algoritmes die dit veroorzaken zullen niet snel veranderen qua werking. Maar hier zijn een aantal dingen die je vandaag kan doen:

  • Ga actief op zoek naar verschillende bronnen. Volg ook FOX news bijvoorbeeld eens op Facebook.
  • Verwijder geen Facebook-connecties waar je het oneens mee bent.
  • Engage met die mensen waarmee je een meningsverschil merkt.

Lees de open fora (ja, ook die van bepaalde nieuwssites) om voeling te houden met de flipside van jouw bubbel.


Francesco Caccamese

Senior consultant

Show some love, share this article