J.Jasper Vanden Wyngaert & Maarten Vaesen

We kijken (of keken) er haast even hard naar uit, zoals gamers naar een nieuw Fortnite-seizoen of naar de nieuwe PS5: Drupal 9!

Ons vreugdedansje lijkt misschien ietwat overdreven, want hey: er worden toch dagelijks nieuwe functionaliteiten, updates en technische nieuwigheden losgelaten op iedereen die met digitale tools, platformen bezig is? Ja, maar de release van Drupal 9 is écht wel groot nieuws. In 4 minuten leestijd leggen we je uit waarom.

Dus: Drupal.

Drupal is een opensource-contentmanagementsysteem en contentmanagementframework, ontwikkeld in de programmeertaal PHP en uitgebracht onder de GPL. Thanks Wikipedia. Anders gezegd: Drupal wordt gebruikt om websites (en andere digitale producten) mee op te bouwen en te beheren. Een framework waar RCA al jaren gebruik van maakt om krachtige en veilige platformen (websites, applicaties,…) volledig op maat te maken voor onze klanten.

Dus: Drupal 9.

Eén van de belangrijkste features van deze release is het opfrissen van de code. Drupal 9 gaat verouderde en zware code, die Drupal 7 en 8 met zich meedragen, verwijderen. Je krijgt dus een opgekuiste versie van je oud systeem met frisse code en nieuwe features. Zoals bijvoorbeeld:

  • Langdurige support: Drupal 9 zal jarenlang ondersteund worden.
  • Een gebruiksvriendelijker design.
  • Sterkere prestaties.
  • Nieuwe features, waaronder verbeterde privacy en security en hogere performantie voor je website.

Niks dan goeds dus, waar je als marketeer of websitebeheerder blij van wordt (net zoals wij trouwens). Maar tegelijk maak je je misschien wel zorgen als je huidige website in Drupal 7 of 8 ontwikkeld is. Terechte zorgen?

Je website is ontwikkeld in Drupal 8.

Maak je geen zorgen. Je zit goed. Drupal 9 is een geoptimaliseerde versie van Drupal 8.9. Wanneer je website dus volledig up-to-date is en de laatste updates heeft, verloopt de upgrade zeer efficiënt en eenvoudig.

Nog steeds in Drupal 7?

Er gaat stilaan een waarschuwingslampje branden. Net zoals Drupal 8, wordt Drupal 7 vanaf november 2021 niet verder ondersteund. Wat betekent dit concreet? Je website blijft bestaan, maar beveiligingsproblemen en bugs worden niet meer opgelost. Het komt er dus op neer dat je kwetsbaar wordt voor hackers. Op latere termijn kan je website ook als onveilig beschouwd worden waardoor zoekmachines zoals Google, maar ook gebruikers je website niet meer gaan vertrouwen. En dat wil je uiteraard vermijden. En wij ook.

Jammer genoeg verschillen de Drupalversies 7 en 8 te hard van elkaar. Een eenvoudige upgrade van 7 naar 8 zat er sowieso niet in. Er moet een geheel nieuwe website worden opgezet waarbij je wel onderdelen kan migreren vanuit je Drupal 7-website. Je start dus beter op tijd. Je gaat de switch hoe dan ook moeten maken, liever te vroeg dan te laat.

Wat nu?

De release van Drupal 9 biedt ons tal van nieuwe mogelijkheden en meer performantie en is gebruiksvriendelijker. Tegelijk is het ook een ideaal moment om je digitale platformen onder de loep te nemen en te updaten of te herdenken.

En dat doen we graag samen. Door samen je digitale roadmap onder de loep te nemen, zoeken we de juiste en duurzame oplossing. In Drupal 9 of misschien in alternatieve systemen. Talk soon?


Jasper Vanden Wyngaert, team lead development & technology

Maarten Vaesen, support manager

Related work

Nipro Medical Europe

Digitale branding uitgedokterd voor topspeler in healthcare.

Vraagt een Japanse healthcare gigant zoals Nipro je om een nieuwe website te ontwikkelen over diabetesbehandeling, dan wéét je dat je even zoet bent.

Show me more
VDAB

Een job in de Vlaamse rand? Dichterbij dan je denkt.

Steeds meer Vlaamse bedrijven in de Brusselse rand krijgen hun vacatures niet ingevuld. Blijkbaar durft de Franstalige Brusselaar de stap niet te zetten om er te solliciteren.

Show me more

Show some love, share this article