12 paaseieren om je dag op te vrolijken

Geen Pasen zonder eieren, toch? Daarom gingen we op zoek naar de leukste Easter Eggs... Neen, we hebben het niet over de versie in chocolade, maar over goed verstopte boodschappen van prettig gestoorde programmeurs. Je vindt ze in software, op websites, in browsers, enz. Wil je deze digitale snufjes tevoorschijn toveren? Dan moet je héél hard zoeken. Geen nood, onze stagiaire Carmen Nouwen helpt je een handje…

Je toetsenbord als ‘Sesam, open u’

Typisch aan een Easter Egg is dat je een hele reeks handelingen in precies de juiste volgorde moet verrichten. Anders gebeurt er helemaal niets. Om ze te ontgrendelen, is de Konami Code BA een vaak gebruikte sleutel. Check maar bij modemagazine Vogue of de nieuwssites Digg en Buzzfeed en laat je verrassen. Of geef de toetsencombinatie  eens in als je een video wil laden op YouTube. Het overbekende spelletje Snake verschijnt om het wachten draaglijker te maken. En heb je in Google Chrome even geen internetverbinding? Dan geeft de browser een foutmelding met een T-Rex die je aan het lopen krijgt door te drukken op . Met datzelfde pijltje spring je over cactussen om punten te verzamelen. Of hoe je offline ook heel wat pret beleeft…

Verborgen schatten op alledaagse kanalen

Is Google jouw gebruikelijke zoekmachine? Dan moet je zeker eens de volgende termen ingeven in de zoekbalk: ‘Do a barrel roll’, ‘Zerg rush’, ‘Askew’, ‘Tilt’ en ‘Google Gravity’ (klik op ‘I’m feeling lucky’). Je mond zal openvallen! Zelfde scenario op YouTube waar je onverwachte effecten op je scherm te zien krijgt als je zoekt op ‘Beam me up Scotty’, ‘Use the force Luke’ of ‘Do the Harlem Shake’.

Vreemde talen, iets voor jou?

Denk je Facebook door en door te kennen? Klik dan maar eens op ‘Instellingen’, ‘Taal’ en scroll naar beneden. Je kan je account instellen op vloeiend ‘Pirate’, ‘Leet Speak’ of zelfs ‘Upside Down’, wat je maar wil. Of doe eens gek en pas de interface van Google aan: er is o.a. een versie beschikbaar voor piraten, hackers en zelfs fans van The Swedish Chef van The Muppet Show.

Spitsvondige features alom

Saaie gebruiksvoorwaarden op het web, wie leest ze nog? Als je die van WordPress goed bekijkt, staat je een leuke traktatie te wachten. Of surf eens naar de webshop van de winkelketen HEMA: zij hanteren het principe ‘breken is betalen’ en dat zal je geweten hebben. En moest je tijdens de werkuren stiekem aan het gokken slaan, dan vind je op het Engelse Skybet een handige ‘boss-look-busy’ knop. Klik op het mannetje met de gevarendriehoek en het lijkt alsof je druk in de weer bent met grafieken in Excel. Perfect als je werkgever plots achter je staat!