DrupalCon Wenen: een verslag van het online team

Drupal 8 is nog meer het uitgelezen platform voor ambitieuze digitale experiences.

Inleiding

RCA gaf het development team de kans om de jaarlijkse Drupal-conferentie (DrupalCon), dat dit jaar in Wenen plaatsvond, bij te wonen. In een zeer snel evoluerend landschap is dit congres een must om up-to-date te blijven met de laatste technologische evoluties.

1760 mensen namen aan deel aan de conferentie. Het merendeel waren ontwikkelaars, maar er waren ook project managers en CEO’s van bedrijven waarin Drupal een belangrijke rol speelt. Onder de aanwezigen bevonden zich trouwens ook 110 Belgen, en daarmee scoorde ons land een vierde plaats qua aantal vertegenwoordigers.

The state of drupal

Dries buytaert

Zoals steeds opende Drupal-oprichter Dries Buytaert (afbeelding: youtube.com) de conferentie met zijn “State of Drupal”, een overzicht van de belangrijkste trends en vooruitzichten voor de software.

Met de overgang van het succesvolle Drupal 7 naar Drupal 8 zijn er enkele belangrijk trends op te merken. Zo stelt Buytaert dat de Drupal-software op dit moment “niet meer geschikt is voor kleine websites”. Hij meent dat andere platformen, zoals software à la Wordpress, maar ook de nieuwere PaaS-platformen zoals Wix.com, hiervoor beter geschikt zijn.  Met deze platformen kan je zelf vrij gemakkelijk een blog of een brochurewebsite maken. Dit is een trend die we bij RCA overigens al hadden overgenomen: voor onze kleinere campagnewebsites gebruiken we inmiddels andere tools dan Drupal.

Je kan stellen dat Drupal 8 beter geschikt is voor "ambitieuze digitale ervaringen", zoals websites en platformen die meer logica vergen dan simpele websites: koppelingen met externe systemen, ingelogde gebruikers met geavanceerde workflows, hoge trafiek, enzovoort. Drupal 8 is dus ideaal voor het serieuzere werk, en dit dankzij de komst van OOP (Object Oriented Programming) en de integratie van de belangrijkste Symphony-componenten.

De belangrijkste zaken van de keynote

Enkele cijfers

  • Het aantal programmeurs die bijdragen aan de code is op één jaar tijd gestegen met 28%.
  • Bijna de helft van de code wordt bijgedragen door Europese programmeurs en bedrijven.
  • De helft van de bedrijven gespecialiseerd in Drupal ziet met de komst van Drupal 8 zijn sales stijgen en ook de grootte van de deals stijgt.

Nieuwe release cycle

Er komen nu driemaandelijks nieuwe releases en daarbij worden steeds enkele nieuwe features voorgesteld. De belangrijkste nieuwe feature van de komende release wordt een “drag & drop” lay-out builder voor webmasters (zie afbeelding), een aanzienlijke verbetering om naar uit te kijken. Sinds kort maakt een UX Designer deel uit van het core committer team, en dit voor de eerste keer. Zijn aanwezigheid zal de gebruiksvriendelijkheid – toch wel één van de pijnpunten – aanzienlijk verbeteren in de toekomst.

Automatische updates in de toekomst?

Verder wordt er ook gekeken naar een systeem om auto-updates door te voeren. Dat wil zeggen dat je platform automatisch software updates uitvoert. Er zal begonnen worden met enkel security updates, maar mogelijk zal dit in de toekomst ook uitgebreid worden naar alle modules. Een zeer gegeerde feature, blijkt uit hun onderzoek.

 

Een ander interessant inzicht was dat platformen zoals Facebook de norm voor wat verwacht wordt qua usability en performantie bij contentbeheer, serieus verhoogd heeft. Buytaert denkt dat Drupal in de toekomst naar een client side UI gaat voor contentbeheer, waardoor er meer geavanceerde mogelijkheden komen, zoals het in bulk “drag & droppen” van afbeeldingen, en deze in real-time al van alt-tekst voorzien.

De sprekers

Facebook instant articles

Afbeeelding: Facebook.com

Een sessie die voor RCA als communicatiebureau zeker interessant was, was er eentje over Facebook Instant Articles (IA) en Google Accelerated Mobile Pages (AMP). Dat zijn eigenlijk artikels op je website, die je via een API ook pusht naar Facebook en Google. Zij slaan dan een aparte versie van het artikel op in hun databases. De voordelen zijn het hypersnelle laden van de artikels, maar ook het genereren van meer likes en clicks. Zeker voor bloggers met een grote social fanbase is Facebook IA een interessante optie. De grote mediabedrijven, die eerder het Google AMP-netwerk kiezen, gebruiken dit om hoger te ranken in de search engines. Het nadeel is wel dat mensen je website zelf niet meer bezoeken. De use case in de sessie was de populaire Nederlanse blogster Eva Jinek, die op deze manier haar likes en clicks aanzienlijk wist te verhogen.

Een sessie over “component driven design” kon me ook bekoren. Die stelt dat in plaats van de traditionele flow van UX naar design en development, er een dynamische workflow dient te zijn, waarbij UX en design ook tijdens de development fase worden ingeschakeld. Dit wordt bij RCA wel al toegepast, maar zou gerust nog meer kunnen worden gebruikt.

Er was dit jaar ook veel buzz over decoupled websites. De term “decoupled” wil zeggen dat je een Drupal-installatie hebt voor contentbeheer, maar een compleet losstaand systeem voor je website, en dat die twee dan gekoppeld worden. Meestal wordt het andere systeem dan gebouwd met ReactJs, Vue of AngularJS. In elk van deze sessies kwam toch naar voor dat dit heel veel nadelen met zich meebrengt en dat zelfs kleine features een echte tijdsverslinder kunnen zijn.

Dat brengt ons ten slotte bij wat mogelijk de interessantste sessie van de week was, die van Wim Leers. Leers is een Belgische ontwikkelaar, die na zijn stage bij Facebook een contract aangeboden kreeg, maar er voor koos om in België te blijven. Hij schreef een belangrijk stuk van Drupal 8 dat ervoor zorgt dat je als programmeur complete controle hebt over de caching van je website. Eenvoudig uitgelegd heeft caching te maken met de delen die volledig opnieuw moeten inladen wanneer je een pagina bezoekt. Hij implementeerde bij Drupal de BigPipe techniek, waarvan Facebook ook gebruik maakt. Het gevolg zijn hypersnelle websites, die bijvoorbeeld op smartphones het effect van een native applicatie geven. Ook stelde hij dat de Drupal-webshops hiervan gaan profiteren, gezien deze feature een aanzienlijke USP betekent ten opzichte van andere e-commerce software.

Dit brengt me terug bij het stuk over decoupled websites. Simpel gezegd kan je prachtige user experience ervaringen met Javascript brengen, maar wel nog profiteren van alle upsides van je systeem: routing, caching, authentication, logging, … Dat heet dan progressive decoupling. Dit is een techniek die we bijvoorbeeld gebruiken bij de kalender van het Belgium National Orchestra. De filtering op die pagina gebeurt door middel van Javascript (client side), maar de routing en dergelijke vindt plaats op de server side.

Er waren zeker ook interessante sessies over development, maar daarvan ga ik je de details besparen wegens te diepgaand.

De stad en de community

Moto am fluss

Het leuke aan DrupalCon is het sociale aspect van de conferentie. Het openingsbal vond plaats in het MuseumsQuartier. Een interessante en hip kwartier waar musea, koffiebars en eetgelegenheid, literatuur, kunst en architectuur samenkomen. Ga het zeker eens bezoeken als je er bent.

Aan de vele sprinttafels in de main hall van de conferentie kan je een woordje wisselen met mensen die modules geschreven hebben die je dagelijks gebruikt. We spraken er met Belgen die, zoals ons, initiatieven nemen om building blocks van je website vanuit de front-end te editeren, in plaats van die soms zo onduidelijke back-end pagina’s. Mogelijks gaan we de krachten nu bundelen om zo tot betere resultaten te komen. Daar ligt namelijk de échte kracht van drupal: samenwerken in plaats van lone ranger te spelen. En het resultaat daarvan online plaatsen zodat mensen vanop de hele wereld er gebruik van kunnen maken, en op hun beurt dan weer gaan participeren.

De historische binnenstad had overigens ook heel wat te bieden. Het viel me op wat een mooi onderhouden stad Wenen is, en hoe uitstekend het openbaar vervoer. Een laatste tip is om zeker te gaan dineren in Moto am fluss (afbeelding: wien.info), een werkelijk prachtig gelegen restaurant naast de Donau.

We arriveerden terug in België met een hoop nieuwe kennis én kennissen, klaar om terug in de code te duiken.

 

Stef Van Looveren.

 

Stef
Van Looveren
developer / project manager